Viralliset pelisäännöt

Yksityiskohtaiset pelisäännöt

Pelin säännöt on perinteisesti määrittänyt Spikeball Roundnet Association (SRA). Tähän on kuitenkin tulossa muutos ja jatkossa viralliset pelisäännöt tulee määrittämään International Roundnet Federation (IRF) ja Euroopassa sovellettaviin sääntöihin voi vaikuttaa European Spikeball Roundnet Associaton (EUSRA). Toistaiseksi suosittelemme käyttämään SRA:n 2021 helmikuussa linjaamia sääntöjä (no hit zone harkinnanvaraisesti).

2v2 pelisäännöt lyhyesti:

Aloitus ja syöttäminen

– Peliparit aloittavat vierekkäisiltä paikoilta, 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden
– Aloittava pari määräytyy kivi-paperi-sakset -periaatteella
– Aloittavan parin oikeanpuoleinen pelaaja aloittaa
– Syöttö tapahtuu 2,13m etäisyydeltä verkon reunasta
– Syöttö on väärä, jos syöttäjä astuu yli 2,13m rajan, pallo osuu rimaan, muuttaa suuntaa riman läheisyyden vuoksi (”tasku”, huom. kierresyöttö voi muuttaa suuntaa, mutta syynä ei ole osuma lähelle rimaa) tai on liian korkea (yli vastaanottajan suoraksi ojennetun kämmenen).
– Syöttäjällä on kaksi yritystä. Jos kumpikin yritys on väärä, vastustaja saa pisteen

 

Kolme kosketusta

Tarkoitus on palauttaa pallo maksimissaan kolmella kosketuksella verkkoon. Kuten lentopallossa, palloa ei saa koskettaa kahta kertaa peräkkäin itse vaan kosketukset täytyy tulla vuorotellen peliparin kanssa (poislukien blokin jälkeen sama pelaaja saa käyttää myös toisen kosketuksen). Pallon saa lyödä myös ensimmäisellä tai toisella kosketuksella verkkoon, mutta usein kosketukset ovat:
1. Torjunta
2. Passaus
3. Isku

Kosketus palloon tulee olla nopea; palloa ei saa ottaa kiinni tai ”haltuun”.

360 asteen pelialue

Aloitussyötyön hetkellä pelaajat ovat omilla paikoillaan, mutta aloitussyötön lähdettyä pelaajat saavat liikkua kentällä miten tahtovat. Toista pelaajaa ei saa kuitenkaan estää tai taklata.

Pisteytys

Jos joukkue ei saa palautettua palloa korkeintaan kolmella kosketuksella verkkoon, vastustajajoukkue saa pisteen. Pallon tulee osua nimenomaan verkkoon, se ei saa osua verkon kehään. Jokaisesta pallosta saa pisteen ja yleensä pelataan 21 tai 15 pisteeseen 1-3 erää.