SRA:n uusien sääntöjen soveltaminen Suomessa

SRA:n uusien sääntöjen soveltaminen Suomessa

Helmikuussa 2021 Spikeball Roundnet Association teki muutoksia sääntöihin, joilla heidän turnauksissaan tullaan pelaamaan vuonna 2021. Ympäri maailman on herännyt paljon keskustelua uusista säännöistä. Pääosin säännöt on koettu hyviksi, mutta erityisesti No Hit Zone eli alue, jonka ulkopuolelta tulee lyödä pallo verkkoon, on jakanut mielipiteitä.

Tekstin lopusta löytyy yhteenveto Roundnet Finlandin linjauksesta käytettäviin sääntöihin liittyen.

Mikä on SRA ja mikä sen asema on sääntöjen määrittelyssä?

SRA on ollut aiemmin taho, joka on määrittänyt kilpailullisen roundnetin säännöt erityisesti Yhdysvalloissa, mutta myös muualla maailmassa on yleisesti käytetty SRA:n määrittämiä sääntöjä etenkin kilpailullisessa toiminnassa. Nyt roundnetin kansainväliset organisaatiorakenteet ovat murrosvaiheessa, kun hiljattain on perustettu IRF (Internatonal Roundnet Federation) ja USA Roundnet. Lisäksi EURA:ssa (European Roundnet Association) tehdään parhaillaan muutoksia rakenteisiin ja toimintatapoihin.

IRF antaa kansainvälisen sääntölinjauksensa syksyllä 2021

Uusi kansainvälinen lajiliitto International Roundnet Federation tulee antamaan linjauksensa sääntöjä koskien syksyllä 2021. Syynä päätöksen lykkäämiseen on keskeneräinen organisaatiorakenne sekä tarkoitus välttyä hätiköidyiltä päätöksiltä. Roundnet Finlandin liittymisprosessi IRF:ään on vielä kesken, mutta tulemme syksyllä mitä todennäköisimmin soveltamaan IRF:n sääntösuosituksia.

 

Roundnet Finlandin suositus Suomessa käytettävistä säännöistä

Olemme testanneet uusia sääntöjä Tampereella aktiivipelaajien kesken sekä seuranneet tiivisti sitä, miten muissa maissa niitä sovelletaan. Useimmissa maissa ollaan päädytty käyttämään uusia sääntöjä samalla periaatteella kuin SRA, eli kaikki uudet säännöt pätevät kaikissa sarjoissa lukuunottamatta No Hit Zonea, jota käytetään turnausten ja sarjojen ylimmillä tasoilla.

Myös Roundnet Finland suosittelee Suomessa käytettäväksi vuoden 2021 SRA:n sääntöjä. Suomessa ei ole taitotason perusteella vakiintuneita sarjoja tai divisioonia, joten No Hit Zonen soveltaminen jätetään tapahtumajärjestäjien harkinnan varaan. Jos tapahtumaan odotetaan suurta määrää pelaajia, joiden taitotasossa on suurta vaihtelua, suositellaan ylimmässä sarjassa käytettävän No Hit Zonea. Jos tapahtuma on pieni ja/tai suurin osa pelaajista on verrattain kokematonta, emme suosittele käytettävän No Hit Zonea. Harkitsemisen arvoinen vaihtoehto on myös se, että No Hit Zonen käyttö tapahtumissa sallitaan, jos kumpikin vastakkain pelaava joukkue sitä toivoo.

Treenit Tampereen Kissat-hallilla syksyllä 2020. Kuva: Marjo-Riitta Alitalo.

Roundnet SM 2021 säännöt

Vuoden 2021 Roundnetin SM-kisoissa tullaan käyttämään vuoden 2021 SRA:n sääntöjä. No Hit Zonea tullaan käyttämään vain siinä sarjassa, joka on tarkoitettu kokeneimmille pelaajille ja jossa taistellaan virallisesta Suomen mestaruudesta.

 

Kannattaako No Hit Zonea käyttää harjoitellessa tai höntsäillessä?

Kun lyöjien taitotaso on sellainen, että verkon päältä pystytään lyömään kahteen tai useampaan suuntaan, olemme todenneet No Hit Zonen tekevän juuri sen mikä sen tarkoituskin tehdä: rajoittavan lyöntivaihtoehtoja. Tämä on johtanut pidempiin palloralleihin ja mielekkäämpään pelikokemukseen, koska puolustaminen on helpompaa.  Ilman No Hit Zonea pelatessa passin osuessa keskelle verkkoa on tuntunut siltä, että hyvää lyöjää vastaan on jopa lannistavan vaikeaa puolustaa. Jos olet pelannut roundnetia jonkin aikaa ja tunnistat ilmiön, kannattaa ehdottomasti kokeilla No Hit Zonea,  saatat huomata pelaamisen aiempaakin hauskemmaksi. Jos pelaat tavoitteellisesti ja tähtäät esimerkiksi SM-kisamenestykseen tai ulkomaan turnauksiin, on hyvä idea totutella pelaamaan No Hit Zonen kanssa.

 

No Hit Zonen huonot puolet ja milloin sitä ei kannata käyttää

NHZ voi tehdä lajista hieman vaikeammin lähestyttävämmän etenkin uusille pelaajille. Vie hieman aikaa mitata pelikenttään tarvittavat merkinnät tai kantaa mukana tarkoitukseen tehtyä NHZ-mattoa. Laji on motorisesti melko haastava alussa ilman NHZ:takin, jolloin se voi olla tarpeettomasti oppimista vaikeuttava ja innostusta latistava tekijä. Näistä syistä emme suosittele NHZ:n käyttöä ainakaan lajiin tutustumisvaiheessa.

Yhteenveto ja linkit

Mitä sääntöjä Roundnet SM 2021 -kisoissa tullaan käyttämään?

-> Ylimmässä sarjassa SRA:n 2021 sääntöjä mukaanlukien No Hit Zone

-> Muissa sarjoissa SRA:n 2021 sääntöjä lukuunottamatta No Hit Zone

Mitä sääntöjä muissa tapahtumissa ja turnauksissa tullaan käyttämään?

-> Tapahtuman järjestäjä saa päättää. Suosittelemme turnauksessa käytettävän No Hit Zonelle omaa sarjaa, jos paikalle odotetaan kokeneempia ja/tai tavoitteellisia pelaajia. Autamme mielellämme päätöksenteossa tähän liittyen.

Mitä sääntöjä Roundnet Finland suosittelee käytettäväksi päivittäisessä toiminnassa?

-> SRA:n uusia, 2021 vuoden sääntöjä. Lajia harvemmin pelaaville tai lajiin tutustuville ilman No Hit Zonea, kokeneemmille ja/tai tavoitteellisemmille pelaajille suosittelemme No Hit Zonea.

P.s. Sääntöjen suomennos on edelleen työn alla. Saadaan varmasti julkaistua ennen kuin kesäkausi kunnolla starttaa 🙂

Nähdään kesällä peleillä!

Johannes Peltonen

Roundnet Finland

roundnetfinland@gmail.com

Vastaa